Verduurzaming kantoorpand J.W. Frisostraat 1; Label A+

EnergieLabel A+ is het resultaat van het verduurzamingsproces dat, met respect voor het karakter en de bouwkunst van het kantoorpand uit 1907, begin 2022 door Hûs en Hiem welstandsadvisering is opgestart om aan het verplichte Label C voor kantoor panden te voldoen.

Een complex proces wat in een zeer korte doorlooptijd in Bouwteam is uitgevoerd door: Hûs en Hiem welstandsadvisering, FARSK Architecten, ROENOM, Energynius en Bouwbedrijf Lont.

Het kantoorpand is daarbij volledig geïsoleerd, alle buiten-gevels zijn van binnenuit geïsoleerd met bio-based hennepvezel isolatie, het dak is voorzien van dakisolatie en nieuwe bitumineuze dakbedekking met witte leislag en de kruipruimte is na geïsoleerd. Alle bestaande ramen zijn voorzien van HR++ beglazingen met nieuwe, bijpassende, glaslatten. De oorspronkelijke sier betimmeringen zijn, waar nodig zorgvuldig gedemonteerd en herplaatst op de nieuwe voorzetwanden. Tijdens sloopwerkzaamheden zijn de oorspronkelijke lambriseringen in het zicht gekomen en zijn tijdens het bouwproces bewaart en uiteindelijk herplaatst.

Naast bouwkundige ingrepen zijn de E-installatie deels vernieuwd en is het pand voorzien van nieuwe meterkasten geschikt voor zonnestroom installaties en een laadpunt elektrische voortuigen. Op het dak zijn daarvoor 28 zonnepanelen, niet zichtbaar, in oost-west opstelling geplaatst.

Alle W-installaties zijn ontdaan van oude (dode + loze) leidingen en geïsoleerd. Ook is het pand voorzien van lage temperatuur radiatoren als voorbereiding op innovatieve verwarmingssystemen.

Naast isoleren is ventileren voor een gezonde werkomgeving van evident belang, het pand is daarom voorzien van een mechanisch ventilatie systeem, waarbij alle leidingen onzichtbaar zijn weggewerkt.

Het uiteindelijk resultaat energielabel A+ maakt ons trots en bewijst dat het, met de juiste aanpak, mogelijk is met respect voor bouwkunst, architectuur en karakter te verduurzamen.


21 maart

Verduurzaming kantoorpand J.W. Frisostraat 1; Label A+

EnergieLabel A+ is het resultaat van het verduurzamingsproces dat, met respect voor het karakter en de bouwkunst van het kantoorpand uit 1907, begin 2022 door Hûs en Hiem welstandsadvisering is opgestart om aan het verplichte Label C voor kantoor panden te voldoen. Een complex proces wat in een zeer korte doorlooptijd in Bouwteam is uitgevoerd […]

lees verder

09 september

Overdracht archieven Ir. Meine Gerbenzon architect

Het indrukwekkende archief van Leeuwarder architect Ir. Meine Gerbenzon wordt vanaf september 2022 ondergebracht bij FARSK architecten. We nemen het archief over omdat Meine Gerbenzon eerder de werkzaamheden van zijn bureau heeft beëindigd. Het is belangrijk dat zijn ontwerpen en bouwtekeningen van de afgelopen veertig jaar beschikbaar blijven. Het vormt voor zowel huidige als toekomstige […]

lees verder

21 juni

Restauratie Nieuwstad 79

In opdracht van IBTI bv hebben we in het hart van Leeuwarden het afgelopen jaar in samenwerking met KARS projecten kunnen werken aan een prachtig stukje binnenstad; de verbouw van het winkelpand aan de Nieuwestad 79 en de achterliggende rijksmonumenten Bagijnestraat 56 en 56 K.  Deze rijksmonumenten worden nu volledig gerestaureerd en gerevitaliseerd tot luxe […]

lees verder
terug naar overzicht