Over FARSK

Farsk is een bedrijf met ambitie. Architect Jakob Bosma gelooft erin dat architectuur de wereld mooier kan maken. Op grote en kleine schaal. Daarom maakt FARSK architecten toegankelijk voor zowel particulieren als de zakelijke markt. Om de drempel voor particulieren zo laag mogelijk te houden, heeft FARSK wekelijks een architectuurspreekuur. Meedenken over het indelen van een plattegrond bij een verbouwing, ontdekken waarvoor een bouwvergunning nodig is of wat vergunningsvrij kan, vragen van bouwkundige aard; welkom bij het spreekuur van FARSK.

 

 

 

Specialisaties

FARSK is gespecialiseerd in contextueel ontwerpen, wij hebben opdrachten in de woningbouw, recreatie, restauratie, stedenbouw en civiele techniek. FARSK werkt in het ontwerp- en bouwproces met een driedimensionaal gebouwmodel (BIM), waaruit alle benodigde tweedimensionale (bouw)tekeningen kunnen worden gegenereerd. Tekeningen, presentatie-beelden en renderingen worden gemaakt met programma’s als Autocad en Sketchup.

 

 

Visie

FARSK maakt architectuur toegankelijk. Dat doet FARSK met zuivere architectuur, door ontwerpen, vormen en materialen die passen bij de opdrachtgever, de plek, de historie van de locatie en natuurlijk het budget. Zo heeft elk ontwerp een eigen verhaal, een verhaal dat iedereen begrijpt omdat het past bij de context.

 

 

Expertise

Jakob Bosma leerde het architectenvak op de Academie voor Bouwkunst in Groningen, maar misschien nog wel meer in de praktijk. Hij kreeg de kans te werken voor en met grote Friese architectenbureaus als Bonnema architecten en TWA architecten. Bij deze bureaus werkte Jakob aan grote projecten. Van het Maasziekenhuis in Boxmeer tot het Fries Museum in Leeuwarden bij Bonnema. En van de Watercampus tot de 11stedenhal in Leeuwarden bij TWA. De expertise die hij daar vergaarde, zet Jakob nu in voor zijn eigen bedrijf, FARSK architecten.

FARSK is gespecialiseerd in contextueel ontwerpen, wij hebben opdrachten in de woningbouw, recreatie, restauratie, stedenbouw en civiele techniek. FARSK werkt in het ontwerp- en bouwproces met een driedimensionaal gebouwmodel of omgevingsmodel (BIM), waaruit alle benodigde tweedimensionale (bouw)tekeningen kunnen worden gegenereerd. Tekeningen, presentatie-beelden en renderingen worden gemaakt met programma’s als Autocad en Sketchup.

Maar FARSK stopt niet zodra de bouw begint. Jakob is het liefst van begin tot eind betrokken bij het bouwproces. Zo blijven de lijnen kort en is er voor zowel bouwer als opdrachtgever geen drempel om navraag te doen bij de architect. Dat beperkt de faalkosten en houdt de kwaliteit hoog.

Publicatie

Gebouwd als dokterswoning, door een brand grotendeels verwoest, maar nu weer opgebouwd tot prachtig woonhuis mét bêd&brochje (bed&breakfast). Daar zagen enkele woonbladen wel een mooi verhaal in. En zo stond de gerenoveerde woning in Kollum onlangs met de toepasselijke kop Wie phöniks aus der asche in een Duits woonblad. De woning blijft niet onopgemerkt, want eerder waren er ook reportages in Nederlandse tijdschriften als Fabulous Mama en VT Wonen. Heel bijzonder!

Medewerkers

FARSK is het architectenbureau van Jakob Bosma. Jakob Bosma (1980) deed de opleiding Bouwkunde aan de NHL Hogeschool en kwam tijdens een stage terecht bij Bonnema architecten in Hurdegaryp. De ontwerptechniek- en stijl, bureaucultuur en opdrachten spraken hem zo aan, dat hij er na zijn opleiding nog tien jaar bleef. Het werken bij Abe Bonnema inspireerde Jakob om zelf ook architect te worden. Na een opleiding aan de Academie voor Bouwkunst in Groningen mag hij zich sinds 2010 architect noemen. Jakob staat ingeschreven bij Bureau Architectenregister. Na tien jaar Bonnema architecten maakte Jakob Bosma de overstap naar een ander groot Fries architectenbureau: TWA architecten in Burdaard. Van beide werkgevers leerde Jakob ontzettend veel. Al die kennis en ervaring zet hij nu in voor zijn eigen architectenbureau: FARSK architecten.

 

Jabik studeerde zowel bouwkunde als civiele techniek en heeft brede ervaring opgedaan bij diverse architectenbureaus en aannemers. We zijn blij met deze versterking en hebben er ontzettend veel zin in om onze projecten van groot tot klein tot een succes te maken. Per december 2019 is Jabik in vaste dienst bij FARSK.

 

Jelmer is architect in opleiding bij FARSK.

Door het volgen van de opleiding bouwkunde aan de NHL Stenden Hogeschool, verbreed ik mijn kennis over de theoretische & technische maar vooral ook architectonische aspecten van het bouwen. Mijn ambitie is om architect te worden.