VOORGEVEL DOKTERSWONING VOORSTRAAT KOLLUM
DETAIL VOORGEVEL DOKTERSWONING VOORSTRAAT KOLLUM
CENTRALE HAL DOKTERSWONING VOORSTRAAT KOLLUM
INTERIEUR DOKTERSWONING VOORSTRAAT KOLLUM
RUINE DOKTERSWONING VOORSTRAAT KOLLUM
RUINE DOKTERSWONING VOORSTRAAT KOLLUM
HERBOUW DOKTERSWONING VOORSTRAAT KOLLUM

Woonhuis en B&B | Voorstraat 112 | Kollum

Gebouwd als notariswoning, jarenlang in gebruik als rentenierswoning, door een brand grotendeels verwoest, maar nu weer opgebouwd tot prachtig woonhuis mét bêd&brochje (bed&breakfast). Jantina de Vries en Klaas Jan Stellema verwezenlijkten in het Friese Kollum al hun woonwensen.

In 2006 kochten ze de oude Dokterswoning. Hiervoor woonden ze aan het begin van de winkelstraat in Kollum, nu bijna aan het eind. Ze kenden deze woning goed, liepen er vaak langs en toen Jantina klein was, ging ze in wat nu het gastenverblijf is, naar de huisarts. In 2004 brandde de woning bijna helemaal af. Gelukkig raakte er niemand gewond, de huisarts was inmiddels verhuisd naar een woning buiten het dorp. Jarenlang werd het afgebrande huis met bouwhekken afgeschermd. Zo in de winkelstraat, was het echt een rotte kies in het dorp. Zonde! Klaas Jan heeft geïnformeerd bij de gemeente en voordat ze het wisten waren ze de eigenaren van een prachtige…ruïne.

 

Plan van aanpak, planning en plattegronden

Er zat geen dak meer op, de hele achterkant was afgebrand, alles was zwartgeblakerd en het puin stond meer dan een meter hoog. Een sloopbedrijf is begonnen met puinruimen en zorgde ervoor dat Jantina en Klaas Jan veilig door hun toekomstige huis konden lopen. Vervolgens maakten ze samen met Farsk een plan van aanpak, een planning en plattegronden. Omdat het huis zo groot is (23 x 18 meter), besloten we een kwart van de begane grond een andere functie te geven. Het werd B&B De Oare Keamer (www.deoarekeamer.nl). Wat vroeger de dokterspraktijk was, is nu een woonkamer en keuken en wat eerder de wachtkamer was, is nu de slaapkamer. De lange gang die door het huis loopt, maakten we lichter door er raampartijen in te verwerken. En een royale hal in het hart in het huis kreeg een vide, waardoor er in één klap een zee van licht bij kwam.

Zo werden in Kollum de woondromen van Jantina en Klaas Jan gerealiseerd. Maar ook voor de architect is een dergelijke opdracht een droom. Je kunt wat ooit een statig pand was met geweldige ruimtelijke kwaliteiten weer opbouwen met frisse ideeën. Je kunt de levendige winkelstraat van het dorp weer een nieuw aangezicht geven. Of eigenlijk een vertrouwd aangezicht, want de rijk gedetailleerde voorgevel met kroonlijsten, friezen en geprofileerd metselwerk werd in ere hersteld.

Voor de verwoeste achtergevel is wel een nieuw ontwerp gemaakt. Dat ontwerp volgt de monumentale verdeling met een middenpartij (tuindeuren) en dubbele ramen aan beide zijden. De bijzondere, moderne raamdetaillering toont aan dat historie en moderne architectuur op deze plek prima hand in hand gaan. Ook binnen is dat contrast veel te zien. Omdat de meeste binnenmuren waren verwoest, kon de plattegrond vrijer worden ingedeeld, met minder muren en een meer natuurlijke indeling van het pand. Her en der in de woning zijn knipogen naar de tijd van weleer te zien. Zo is in de hal een stuk muur onbehandeld gelaten. Dat zorgt met de moderne trap en glazen balustrade voor een sterk contrast.

In enkele Nederlandse en Duitse woonbladen stonden reportages over dit woonhuis in Kollum. Bekijk de publicaties >

terug naar overzicht