Restauratie de Dijk 4 te Dokkum

Het voormalige Friesland bankgebouw in Dokkum de Dijk 4 wordt getransformeerd van kantoren naar luxe stadswonen met winkelfunctie op de begane grondvloer.

De voorgevel, het casco en de kapconstructie van de Dijk 4 zijn van een 16e eeuwse oorsprong. Het rijksmonument is een prachtig en zeldzaam voorbeeld van de bouwkunst uit deze periode van Dokkum maar ook van Friesland.

In de afgelopen decennia is er omwille van een functionele bedrijfsvoeringen veel aan het casco veranderd, verbouwd en of gesloopt. De moderne, (grof) ingepaste staalconstructies en het deels weghalen van de oorspronkelijke draagmuren zijn helaas het rijksmonument niet ten goede gekomen.

Met de restauratie en revitalisatie is gekozen om de niet monumentale aanbouwen uit de 60e en 70e jaren aan de achterzijde van het pand te amoveren. Hierdoor is er een mogelijkheid ontstaan voor een stads binnenplein c.q. achterontsluiting en wordt er ruimte gemaakt voor een “ontsluitingsknoop” van de Dijk 4 & 6. Daarnaast geeft het de nieuwe appartementen de benodigde kwalitatieve mogelijkheid tot daglicht en buitenruimten.

Met het maken van het stadse binnenplein is de oude achtergevel van het 16e eeuwse pand weer in het zicht gekomen in ere hersteld en gerestaureerd.

terug naar overzicht