VISUALISATIE NIEUWBOUW WOONHUIS HARKEMA
PLATTEGROND WOONHUIS HARKEMA
VISUALISATIE NACHT WOONHUIS HARKEMA

Woonhuis | Singel 34 | Harkema

Een mooie, maar uitdagende opdracht, die kreeg ik van Sietze Bosman en Gerrie Bururma. Zij kochten in Harkema een vrijstaande woning van de woningbouwstichting. Het huis was te klein voor hun gezin, maar het erf bood genoeg ruimte en mogelijkheden om het huis te vergroten. Voor een klein bouwbudget ontwierp Farsk achter de bestaande woning een duurzame aanbouw voor woonkamer en leefkeuken.

De oorspronkelijke woning werd in 1930 gebouwd door de woningcorporatie van de gemeente Achtkarspelen. De vereniging bouwde rond die tijd in de regio ruim 200 soortgelijke woningen. Wat de woning van Sietze en Gerrie bijzonder maakt is vooral de ligging: op een groot stuk eigen grond, aan een doodlopende onverharde weg en met uitzicht op een pingoruïne. De aanbouw is achter de oude woning gebouwd, de bijkeuken vormt de verbinding tussen oud en nieuw. Door de positie blijven beide bouwwerken in hun waarde en bovendien zorgt de nieuwbouw voor de gewenste privacy op het erf.

Duurzaam bouwen en wonen

Ook de nieuwe aanbouw maakt het tot een bijzondere woning. In de oude woning zijn slaapvertrekken en een badkamer gerealiseerd. Deze vertrekken worden nauwelijks verwarmd en daarom is er voor gekozen hier niet te investeren in de isolatie. Met deze kostenbesparing kon de nieuwbouw voorzien worden van extra isolatie, zo werd de duurzaamheidswens van de opdrachtgevers gerealiseerd.

In de aanbouw vallen de vier hoge gebinten direct op. Het ruwe hout zorgt voor een bijzondere sfeer. De wanden zijn aan de buitenkant afgewerkt met zwarte houten delen, op sommige plekken doorbroken met kozijnen om zo het zicht op de tuin vrij te houden. De kopse kanten van het gebouw bestaan grotendeels uit glas. Zo is de lichtinval optimaal, warmt de ruimte snel op en is het uitzicht vanaf de zithoek op de pingoruïne optimaal.

 

Opdrachtgever

‘De keuze voor een architect was snel gemaakt. Niet alleen omdat we jaren bevriend zijn met Jakob, maar ook omdat we in die jaren al heel wat werk van hem hadden gezien. We hadden er dan ook alle vertrouwen in dat hij onze woonwensen kon vertalen in een passend ontwerp.

Na een verkennend gesprek lag er al snel een eerste ontwerp. Het paste bij ons bouwbudget, maar was niet echt wat we zochten. Toch heeft dit ontwerp goed geholpen om tot het uiteindelijke ontwerp te komen. Jakob wist door goed te luisteren en door te vragen onze woonwens te verhelderen. We willen vanuit de aanbouw veel contact met de tuin en de naastgelegen pingoruïne. Daarnaast moet het een duurzaam huis zijn met een hoge isolatiewaarde. Daarop kwam hij tot een ontwerp dat helemaal bij ons én de locatie past.

De aanbouw bestaat voor een groot deel uit glas, zou is er vrijwel rondom uitzicht op de tuin. Wat ook een vrij gevoel geeft, is de hoge, open ruimte van de aanbouw. Ook het gebruikte materiaal zorgt dat we kunnen ademen en dat het leeft. Alleen voor de fundering en de vloer zijn steen en beton gebruikt, de rest van de uitbouw bestaat uit hout. De eyecatcher van de aanbouw is het gebint: dikke balken van Douglas-hout.

De toegevoegde waarde voor onze woning en deze aanbouw zit voor ons niet in de waardevermeerdering van de bestaande woning, maar vooral in de verhoging van het woongenot. Wat een weelde om elke dag in zo’n huis te mogen wonen! Niet alleen het resultaat is geweldig, ook het hele traject met Jakob hebben we als heel prettig ervaren. Door zijn geduld en creatieve inzichten wist hij het beste uit ons en het bouwbudget te halen. Het resultaat mag er zijn!’

Lees meer over dit project >

klant aan het woord

“De toegevoegde waarde voor onze woning en deze aanbouw zit voor ons niet in de waardevermeerdering van de bestaande woning, maar vooral in de verhoging van het woongenot. Wat een weelde om elke dag in zo’n huis te mogen wonen! Niet alleen het resultaat is geweldig, ook het hele traject met Jakob hebben we als heel prettig ervaren. Door zijn geduld en creatieve inzichten wist hij het beste uit ons en het bouwbudget te halen. Het resultaat mag er zijn!’”
terug naar overzicht