WARMTECENTRALE ESSENT ZUIDLANDEN LEEUWARDEN
WARMTECENTRALE ESSENT ZUIDLANDEN LEEUWARDEN
WARMTECENTRALE ESSENT ZUIDLANDEN LEEUWARDEN

Essent | Leeuwarden

In 2006 kreeg Bonnema architecten de opdracht om voor Essent een gestandaardiseerde, gemoduleerde warmtecentrale te ontwerpen. Essent wilde van de modules op allerlei plekken warmtecentrales kunnen bouwen. Door gebruik te maken van modules kon de centrale op de ene locatie groter en op een andere locatie juist kleiner worden gebouwd, zonder telkens iets volledig nieuws te hoeven ontwikkelen. De vraag was ook met een ontwerp te komen dat eenvoudig aangepast kon worden aan de omgeving, zodat met de modules zowel een warmtecentrale in een stedelijke als in een landelijke omgeving kon worden gebouwd. Een bijzondere opdracht, waarover Jakob Bosma mocht meedenken als ontwerper.

De warmtecentrale voor de locatie Zuidlanden in Leeuwarden is de eerste van deze warmtecentrales voor Essent. Stedenbouwkundig ligt deze centrale aan de rand van een nieuwe uitbreiding van Leeuwarden. Deze uitbreiding bezit de uiterlijke kenmerken van een terpdorp. Niet alleen de warmtecentrale, maar ook specifieke functies als scholen en winkelcentra bevatten kenmerken van terpdorpen en schuren.

De warmtecentrale van Essent in Leeuwarden heeft de bijnaam gordeldier gekregen. Niet verwonderlijk, want de geledingen van het gordeldier vormen zich naar de bewegingen van het gordeldier. De warmtecentrale bestaat ook uit geledingen die meebewegen met de inhoud van de warmtecentrale. Bovendien vormt het gebouw zich naar de stedenbouwkundige situatie.

terug naar overzicht