Nieuwbouw Uiterdijksterweg

Uiterdijk b.v.
Leeuwarden
2021

Plan Uiterdijksterweg Leeuwarden

Nijlân is een naoorlogse stempelwijk met een heel duidelijke en heldere opzet. De gebouwen zijn orthogonaal en staan allemaal in dezelfde richtingen. Er zijn stempels met uitgesproken voor- en achterkanten, die de richtingen van de omgeving en de hoofdontsluiting volgen. De entrees van de wijk worden gemarkeerd door hogere gebouwen, zoals de Antillenflat. Stempelwijken zijn een antwoord geweest op de behoefte om snel veel woningen te kunnen bouwen, door gestructureerd en seriematig te werken. Waarbij bewust werd gezocht naar een ideale woonomgeving, die niet bedompt was, maar juist met veel groen en ruimte en waar men makkelijk van en naar huis kon komen met de auto.

Binnen deze context wordt dit plan voor de herstructurering van de commerciële panden en de omgeving aan de noordelijke entree van Nijlân gepresenteerd. De huidige panden aan de Uiterdijksterweg/Marowijnestraat/ Brokopondoweg zijn sterk verouderd en aan vervanging toe. Ook de openbare ruimte kan een upgrade gebruiken. Het plan reageert bewust zowel functioneel als stedenbouwkundig op de opzet en (sociale) structuren van Nijlân.

 

Functioneel door het terugbrengen van commerciële ruimte en het aanbieden van betaalbare huur- en koopappartementen voor starters en kleine huishoudens. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld senioren in Huizum West die hun wooncarrière door willen zetten in een appartement en zo een grondgebonden gezinswoning voor de markt achter laten. Maar functioneel is ook het aanbieden van een goede bereikbaarheid en voldoende parkeermogelijkheden voor de nieuwe bewoners en de huidige bewoners uit de omgeving.

Stedenbouwkundig respecteert het plan de huidige uitgangspunten van de stempelwijk. Het nieuwe plan volgt grotendeels het bouwvolume van het huidige winkelcentrum. Het appartementengebouw is opgedeeld in 3 bouwdelen en volgen de bestaande orthogonale richtingen als de rest van de wijk: enigszins ingedraaid naar het oosten waardoor er altijd een woonzijde op zuidzuidoost of op westzuidwest kan worden gericht. Uitzondering op deze oriëntatie zijn de 8 appartementen die gericht zijn op de Antillenstraat en de Julianalaan aan de noord- oostzijde van het gebouw.

Architectuur en karakter

Het plan omvat het realiseren van 124 appartementen waarvan 70 appartementen sociale huur. De nieuwbouw wordt voorzien van een zakelijke architectuur met een orthogonaal gecomponeerd grid. Door de duidelijke afleesbare en functionele architectuur probeert het plan een verbinding te leggen met de stedenbouwkundige en architectonisch functionele opzet van Nijlân. Bouwdelen aan het vergroende binnenplein bezitten buitenruimte in de vorm van een balkon de andere gebouwdelen hebben een loggia.

Het toepassen van baksteen is passend en komt veelvuldig voor in de wijk. De nieuwbouw kent een duidelijke woonkant en een ontsluitingskant, zoals gebruikelijk is in Nijlân. Deze functionaliteit is af te lezen in de vormgeving.

Anders dan de architectuur uit de jaren ’60 en ’70, krijgen de nieuwe appartementengebouwen koppen met overhoekse openingen. Hierdoor krijgen de koppen een aantrekkelijkere uitstraling en ontstaat er meer variatie in het woningaanbod, omdat de appartementen op de koppen een groter woonoppervlak krijgen.

Team

Jakob Bosma
Jelmer Greidanus
Jelmer Dootjes