Aanleidingen voor het ontwerp

Vanuit de gemeente Lelystad zijn een aantal ruimtelijke en landschappelijke eisen opgesteld. De brug moet bijvoorbeeld sierlijk, transparant en ondergeschikt aan het landschap zijn. En de zichtlijnen aan weerszijde van de Middendreef moeten vrij gehouden worden.

Het prachtige landschappelijke uitgangspunt van een sierlijke, vloeiende brug op het Campus-terrein wat een vervolg krijgt over de Middendreef heeft een aantrekkelijk contrast met de rationele Flevopolder. Dit was voor ons de aanleiding om deze landschappelijke uitgangspunten te koppelen aan de betekenis van de plek. Welke gereedschappen zijn bijvoorbeeld voorhanden en op welke manier kan de brug zowel landschappelijk, ruimtelijk maar vooral ook specifiek worden ingepast?

Op basis van de historie van de plek is het ontwerp gebaseerd op een schip dat naar de bodem van de zee neergaat. Het ‘schip’ is ontworpen naar 17de-eeuwse scheepsconstructies / structuren, niet letterlijk, maar metaforisch.

De Campusbrug als een schip.

Een schip dat op zeeniveau vaart, maar ook een schip dat ten ondergaat en uiteindelijk als een scheepswrak bij de aanlanding van de brug op het maaiveld eindigt.

 

https://www.landenwater.nl/wegen/inhijsen-campusbrug-wordt-technisch-hoogstandje/

https://www.architectuur.nl/project-kort/fiets-en-wandelbrug-gebaseerd-op-17e-eeuws-schip/

https://www.cementonline.nl/nelsonmandelabrug

terug naar overzicht