B&B KOETSHUIS KOLLUM VOORSTRAAT 114
STALENKOZIJN KOETSHUIS KOLLUM VOORSTRAAT 114
NIEUWBOUW KOETSHUIS KOLLUM VOORSTRAAT 114
NIEUWBOUW KOETSHUIS KOLLUM VOORSTRAAT 114
HOUTEN GEVEL KOETSHUIS KOLLUM VOORSTRAAT 114
ZIJGEVEL KOETSHUIS KOLLUM VOORSTRAAT 114
KOETSDEUREN KOETSHUIS KOLLUM VOORSTRAAT 114

Koetshuis | Voorstraat 114 | Kollum

Naast het ooit als rentenierswoning gebouwde pand aan de Voorstraat in Kollum, staat het koetshuis. Farsk ontwierp voor het woonhuis een nieuwe achtergevel en nieuwe plattegronden. Toen de ruïne weer bewoonbaar was, werd het koetshuis aangepakt en tot bed and breakfast verbouwd.

Dit koetshuis werd aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd om de koets en de paarden stallen. Het koetshuis wijkt in materiaal af van het woonhuis, het is namelijk opgetrokken uit kalkzandsteen met roze en blauwe stenen ornamenten. Een tuinmuur verbindt koets- en woonhuis en sluit de monumentale tuin af van de Voorstraat. Het koetshuis werd later gebruikt als garage en raakte in verval. De steen was aangetast, de authentieke voorgevel werd verstoord door een metalen garagedeur en de achtergevel kreeg een andere indeling.

In ere hersteld, maar ook gemoderniseerd

De oorspronkelijke indeling van de achtergevel bestond uit twee poortjes voor de twee paarden. Die indeling kwam in het nieuwe ontwerp terug; de poortjes bieden nu toegang tot de twee slaapkamers. De slaapkamers werden aan het oorspronkelijke koetshuis toegevoegd. De nieuwbouw werd bekleed met horizontale, zwarte houten latten, die doen denken aan de zwarte manen van de paarden die hier in vroeger tijden stonden. Achter de slaapkamers is een zonneterras aangelegd.

Restauratie in het hart van de Voorstraat

Ook de grote, oningedeelde ruimte voor de koets bleef. Op de plek van de koets ontwierp Farsk een vrijstaand facilitair blok waarin de meterkast, badkamer, garderobe, keuken en toilet zijn opgenomen. Omdat dit blok los staat van de wanden en ook met het plafond geen verbinding heeft, is de B&B optisch ruimtelijker. Het deelt bovendien de ruimte op een natuurlijke manier in, met aan de straatkant een zit- en eethoek en aan de achterzijde de bad- en slaapkamers. De voorkant van het Koetshuis kreeg tijdens de grote restauratie nieuwe koetsdeuren. En ook de tuinmuur werd aangepakt.

De oude rentenierswoning en het naastgelegen koetshuis hebben een prominente plek in de winkelstraat, daardoor vormden ze na de brand lange tijd een rotte kies in het midden van het dorp. Door de restauratie is het hart van de Voorstraat weer opgeknapt en ook levendiger geworden. Niet in de laatste plaats omdat op beide adressen goedlopende B&B’s zijn gerealiseerd.

B&B Het Koetshuis (Voorstraat 114) en De oare keamer (Voorstraat 112) kunt u boeken via onder andere Belvilla, Airbnb en Booking.com

B&B KOETSHUIS KOLLUM VOORSTRAAT 114
terug naar overzicht