Expertise

Jakob Bosma leerde het architectenvak op de Academie voor Bouwkunst in Groningen, maar misschien nog wel meer in de praktijk. Hij kreeg de kans te werken voor en met grote Friese architecten als Abe Bonnema, Jan van der Lei, Bauke Tuinstra en Doeke van Wieren. Bij Bonnema architecten en TWA architecten werkte Jakob aan grote projecten. Van het Maasziekenhuis in Boxmeer tot het Fries Museum in Leeuwarden bij Bonnema. En van de Watercampus tot de 11stedenhal in Leeuwarden bij TWA. De expertise die hij daar vergaarde, zet Jakob nu in voor zijn eigen bedrijf, Farsk.

Farsk is gespecialiseerd in woningbouw, revitalisatie en civiele techniek. Ook ontwierp Jakob meerdere malen voor de recreatieve sector, ondermeer bed and breakfasts. Farsk werkt in het ontwerp- en bouwproces met een driedimensionaal gebouwmodel (BIM), waaruit alle benodigde tweedimensionale (bouw)tekeningen kunnen worden gegenereerd. Presentatiebeelden en renderingen worden gemaakt met programma’s als Archicad en Sketchup.

Maar Farsk stopt niet zodra de bouw begint. Jakob is het liefst van begin tot eind betrokken bij het bouwproces. Zo blijven de lijnen kort en is er voor zowel bouwer als opdrachtgever geen drempel om navraag te doen bij de architect. Dat beperkt de faalkosten en houdt de kwaliteit hoog.